P1070605

По традиция на 26 март 2015 г., Тракийско дружество „Войвода Руси Славов” отбеляза „Ден на Тракия”, денят на превземане на обявената за „непревземаема”, Одринска крепост, във Военен клуб – Пловдив. С указ на Президента на Република България, от 2006г., този ден е обявен за Ден от календара на националните празници на страната ни.

Общобългарският празник, честван от всички тракийци, ведно с българските патриоти, с доблестното офицерство и с Българската православна църква, започна с посрещане на националния флаг и знамената на Тракийската организация в България, носени от юношески знаменен отряд на Тракийско дружество „Войвода Руси Славов” .

Армейски оркестър изпълни „Химн на Република България” и ”Велик е нашият войник”. Химнът на Странджа „Ясен месец” прозвуча в изпълнение на Национален Ансамбъл „Тракия”.

Почетни гости на тържеството бяха г-н Ехиязар Узунян, почетен консул на Република Армения в България, Д-р Ахавни Кеворкян, съветник по културата към почетното консулство на Република Армения в Пловдив, Проф. Д-р Даниела Дженева, зам. Ректор на Академия за Музикално, Танцово и Изобразително Изкуство, заместник Председател. на Общински съвет и Председател на комисия по култура- Пловдив , Директор на Национален Ансамбъл Тракия.

Председателят на Дружеството, ген. Нонка Матова прочете поздравителен адрес от Председателя на СТДБ г-н Красимир Премянов и поздрави членовете на Организацията, доблестното воинство, честващо на този ден Празника на Втора Българска Армия и всички гости и присъстващи с Празника „Ден на Тракия” .

Приветствия бяха поднесени от проф. Каканаков, Председател на Регионален академичен център – БАН, инж. Камен Шишманов – заместник Председател на Общински съвет Пловдив, бриг. генерал Янко Янев – председател на Областен съвет на СОСЗР – Пловдив.

По повод 100 годишнината от юридическата регистрация на Тракийско Дружество „Войвода Руси Славов” и 90 години от юридическата регистрация на Младежко Тракийско Дружество „Бело морец” в Пловдив , с Почетна грамота и дарение на оригинал от книгата на Васил Стоин – БЪЛГАРСКИ НАРОДНИ ПЕСНИ ОТ ИЗТОЧНА И ЗАПАДНА ТРАКИЯ – издание на Тракийски Научен Институт –1939 година бе удостоена Академия за Музикално Танцово и Изобразително Изкуство.

С Почетна грамота за дългогодишна партньорска дейност бе награден Национален ансамбъл „Тракия”.

Наградите бяха връчени от ген. Нонка Матова – Председател на Тракийско Дружество „Войвода Руси Славов”.

Празненството продължи с изпълнения на Певческа фолклорна група секция Куклен, с ръководител Илка Димитрова и Певческа фолклорна група,,Китка” – секция Браниполе с ръководител Златка Иванова и корепетитор Гинка Топузлиева.

Кулминация в честването бе специалното празнично изпълнение на Национален ансамбъл „Тракия”, с xудожествен ръководител професор Даниела Дженева.

Споделете публикацията с вашите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *