Благовещение е!

„Благовещение“ – икона с позлатен обков от фонд „Религия и вероизповедания“ на Тракийско дружество „Войвода Руси Славов“

Празникът Свето Благовещение, или Благовец, е един от дванадесетте велики празника, почти всички посветени на основните събития от земния живот на Христос и Неговата майка, за които разказва Светото писание. Той е част от Великденския цикъл и един от  най – големите пролетни празници.

Според Библията, на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството Божия син Иисус Христос, с думите: “Радвай се, благодатна! Господ е с теб! Благословена си ти между жените!”

Именно с Благовещение започва историята на земното въплъщение на Спасителя, поради което то е специално за християните.

     Винаги се празнува на 25 март. Този ден празнуват всички християни, независимо от традицията и църквата, към която принадлежат. Народните поверия за празника произхождат отпреди християнството.
     Казват, че от този ден пролетта се събужда с идването на пролетните птици, кукувицата кука, а човек трябва да е сит и с пари в джоба, за да е сит и с пари през цялата година.
     Когато празникът се пада през Великия пост, по случай значимата дата на вярващите е позволено да ядат риба и употребяват растително масло. Позволено е вино, но в умерени количества. Ако Благовещение се пада на Разпети петък или Велики четвъртък, тогава постът е по-строг: забранява се да се ядат рибни продукти, но забраната не важи за виното.
     Смята се, че на този ден не трябва да се полага тежък физически труд, но всяка ежедневна домакинска работа е напълно уместна. Народните вярвания казват и, че на Благовещение не бива да се докосват игли, куки или конци, за да се избегне ухапване от змия през лятото.
     Казват, че какъвто е Благовец, такава ще е и годината!

     Тракийско дружество „Войвода Руси Славов“ пожелава днес всичко бъде светло и свято и празникът донесе много късмет и радост в живота на всички. Само благи вести да достигат, а мечтите да се превърнат в реалност!

BulgarianEnglishRussian