26 март 2024 г. – Ден на Тракия и Втора българска армия

11 часа. Сградата на Специални сили в Пловдив. Тържествен ритуал.

Генерал – майор Нонка Матова, Председател на Тракийско дружество „ Войвода Руси Славов“,  съвместно със структурата на  Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва в град Пловдив, поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на героите от Втора българска армия. Сведоха знамена, склониха глави в почит.

17.30 часа. Сградата на Тракийския дом в Пловдив.

Тракийско дружество Войвода Руси Славов“, както всяка година, организира в сградата си, Тракийски културен дом Пловдив, тържествено честване на Денят на Тракия 26 март. Провеждането се проведе на самият ден 26 март 2024, 111 години след превземане на обявената за непревземаема Одринска крепост от Втора българска армия на тази дата.

Тържеството започна с Химн на България и Ясен месец, химнът на Преображенци, чийто автор е войводата Яни Попов.

Водещата Ели Гьорева умело направляваше изпълнението на частите от програмата. Даде думата за поднасяне информацията за битката при Одрин, на генерал Нонка Матова.

Пълната зала бе притихнала и затаила дъх , размишлявайки върху думите , върху героизма, но и върху погрома над тракийските българи броени месеци след това.

Госпожа Матова поздрави присъстващите и подчерта, че във време на нихилизъм, загуби на памет и безпаметство, очевадна е необходимостта да правим все повече за съхранението на българската култура. А и за това, че днешната ни мисия – стъпвайки на християнски ценности, оформя бъдещето на следващите поколения.

Поздравления бяха поднесени от Общински съвет Пловдив, от Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, от Съюз на ветераните от войните, от ред организации.

Господин Денчо Златанов дари на Дружеството бронзов бюст на Генерал граф Игнатиев, подчертавайки огромната му роля като посланик на Русия в Константинопол по взетото решение от Великите сили за изричното възстановяване на българската държавност и за последващата каскада събития, оформили Съвременна България.

Национален фолклорен ансамбъл Тракия, ръководен от професор Даниела Дженева изнесе тържествен концерт. Общото хоро в края на концерта, се поведе от ветерана от Отечествената война, капитан Марин Узунов, навършващ 102 години на 9.04.2024 година, след броени дни.

ЧЕСТ И СЛАВА НА ПАДНАЛИТЕ ЗА НАЦИОНАЛНОТО ОСВОБОЖДЕНИЕ

И ОБЕДИНЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ!

ПОКЛОН!

BulgarianEnglishRussian