България преди и след освобождението – непоказвани карти

Пета съвместна изложба на Тракийско дружество „Войвода Руси Славов“ и ИМ Перущица

В нашето тревожно време, когато се помитат граници и оръжията често заглушават разума, всички ние – българите, трябва да бдим над суверенитета на Родината. Всички ние – българи, трябва да повярваме в собствените си сили, за да можем да бъдем достойни за онези, които почитаме в дни като днешния, да обединим солидарните си усилия, за да градим свободна и справедлива България. Да продължим да отстояваме свободата на нашата съвест, независимостта на нашите действия, достойнството и честта на Отечеството.

Румен РадевПрезидент на България

Връх Шипка 3 март 2024 година

На 3 март 2024 година, в Картинната галерия на Дановото училище – Исторически музей Перущица, се състоя откриването на Петата съвместна изложба на Тракийско дружество „Войвода Руси Славов“ и ИМ Перущица.  Бяха показани карти, документи, артефакти – част от богатствата на Тракийско дружество „Войвода Руси Славов“ Пловдив, не излагани публично досега.

Святият национален празник на българите, символ на възстановяване на българската държавност след почти петвековно прекъсване , започна с тържествена церемония в Перущица, на централния площад, обграден от паметниците на загиналите за националното освобождение и обединение на България.

Децата, символът на нашето бъдеще, дефилираха с националния флаг, обединяващ в трицвет цветовете на флаговете на Мизия – бяло, Тракия – зелено, Македония – червено, като кръвта на героите, паднали за свободата.

За да отдадат почит и отбележат както винаги, тържествено, 146 – тата годишнина от Освобождението на България от турско робство, децата, първенците на  Перущица, институциите и гражданите  поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на падналите за освобождението на България. Почетоха хилядите загинали славни руски, фински, румънски и други воини от  многонационалната Руска Империя и български опълченци, оставили костите си, за да я има България.

Церемонията продължи с молебен за здраве и благоденствие, извършен от отец Симеон Матов в историческата църква „Свети Архангел Михаил“, строена през 1848 година, стреляна, палена, разрушавана, окървавена с кръвта на перущенци, събрала костите на загиналите, носеща трагичните следи от жестоко потушеното Априлско въстание.

Откриването на Петата съвместна изложба „БЪЛГАРИЯ В КАРТИ“, на Тракийско дружество „Войвода Руси Славов“ и Исторически музей Перущица, събрала част от богатствата – карти, документи, артефакти, на Дружеството, се състоя в Картинната галерия на Дановото училище. ВРИД директорът на музея главен уредник Невена Чавдарова, в присъствието на г-н Николай Баков, кмет на Община Перущица и много граждани, обясни същината на паметта, подбудила музея, дружеството, обществеността, да реализират идеята.

Госпожа Чавдарова даде думата за откриване на Председателя на Тракийско дружество „Войвода Руси Славов“ ген. майор инж. Нонка Матова, на доц. д -р Веселина Вачкова и на кураторът на изложбата госпожа Креса Стоянова.

Откриване на 5-та съвместна изложба
“България в карти”

Изложбата „ България в карти“ от експозиционния цикъл на Тракийско дружество „Войвода Руси Славов“,  е посветена на 146-та годишнина от Освобождението на България, 140 годишнината от рождението на Войводата Руси Славов и на всички отдали живота си в борбите и войните за Национално освобождение и обединение на България. Тя е и част от честванията на Мъртвия празник на Перущица, почитащ паметта на всички убити в героична Перущица по време на Априлското въстание от 1876 г.

С подписването на 3 март 1878г. на Санстефанският прелиминарен (предварителен) мирен договор между Руската империя и Османската империя, се слага край на Руско-турската война (1877-1878) г. и се урежда, макар и неокончателно, обособяването на Трета българска държава след близо пет века османско владичество в България. С това окончателно се слага край на османското робство. 

Експозицията „ България в карти“  съдържа непоказвани до момента  карти от периода края на 19-и век до средата на 20-и век.

В нея  за първи път пред широката общественост се експонират административно – политически , географски и военни карти, собственост на пловдивското Тракийско дружество “Войвода Руси Славов”, с председател генерал-майор инж. Нонка Матова. Обединеният документален цикъл отразява измененията на Българската територия с динамиката на граничните линии, съгласно доминацията на Великите сили, по условията на сключени международни договори последващи войни и събития от края на 19 и началото на 20 век. Това онагледява ясно процесите на борбата за национално освобождение на откъснатите земи, населени с българи и тяхното желание за свобода и обединение с Майка България.

С началото на разпада на Османската империя от края на 17 в. и началото на 18 в., на тази територия успяват да влязат като пътешественици доста картографи и правят карта на българските земи под османска власт. Първите съставени карти са австро-унгарски. От тези карти се възползва водещия във времето си Германски картографски институт, с професор Киперт, като по техни данни е изработена „Карта предявленая Константинопольской конференции“ 1876/77 г. По сведения от тези карти е направен и план за Руско-турската война през 1877 г.

По време на Руско-турската освободителна война (1877-78 г.) руския Топографски корпус, на базата на изградената от тях геодезическа мрежа, прави топографска снимка на освободените български територии .

Картообработването е извършено след войната в Русия. Картните листа са предоставени на Княжество България за нуждите на новата българската войска и икономика.

В първите години след Освобождението, руските карти били преиздавани с руските знаци, разграфка, номенклатура и наименования. След 1900 г., новосформираната на 27.12.1891 г., топографска част към Щаба на Армията,започва и тяхното преработване и постепенното им преиздаване с българска знакова система, наименования и добавени допълнителни оцветявания за различните картографски елементи от местността.

Картите, създадени от Руския топографски корпус, и техните последващи български преработени издания служат на българската войска и армия в продължение на повече от 60 години. Те са ценен източник на информация за различни исторически изследвания и проучвания.


Вечна слава на всички, отдали кръвта си и отворили пътя към свободата на България!
Поклон пред саможертвата на загиналите за освобождението и обединението на България!
Да живее България!

BulgarianEnglishRussian