Представяне книгата на Зоя Дюбоа “По пътищата на историята – от Лютеция до Фанагория”

Зоя Дюбоа

На 18 април – Международния ден за опазване на паметниците на културата, в Тракийския културен дом в Пловдив, находящ се на улица „Димитър Талев“ 49, се състоя представяне на книгата    „ По пътищата на историята – от Лютеция до Фанагория “, с автор Зоя Дюбоа. За книгата си, авторката Зоя Дюбоа прокламира, че са използвани и сведения от Мерсия МакДермот, по българката от българите, изследвала и описала животът и дейността на Васил Левски.

Инициативата за събитието е на Тракийско дружество „Войвода Руси Славов“, което има мисия да популяризира тракийското културно историческо наследство, миналото и настоящето на Тракия , тракийците и свързаните с тях хора и дела.

Във встъпителните си думи, председателят на ТДВРС, г- жа Нонка Матова, изрази благодарност на всеки един , който е написал за България, за нейните герои и  го е направил достояние на света. Напомни, че всеки един автор има своя гледна точка, в която  винаги има субективизъм, дори в най – великите твърдения. Напомни, че опазването на културното наследство е обща кауза, в която най – съществената роля винаги е била на гражданските сдружения и обединените в тях хора. Че това винаги е играло важната роля в историята на Пловдив.

Обществениците, будителите на съзнанието ,  милеещите за историята, за културата, двигателите на процеси, като Мерсия МакДермот, остават като пътеводни звезди през настоящето за бъдещето, а делото им остава вечно.

    Секретарят на Народно Читалище „Алеко Константинов – 1954“ , г-жа Анахид Вахан Парсехян, представи пред присъстващите книгата „ По пътищата на историятаот Лютеция до Фанагория, на Зоя Дюбоа и градивните моменти в нея. Последваха редица въпроси и отговори.

    Така премина четвъртък, 18 април – Международният ден за опазване на паметниците на културата, в Тракийско дружество „Войвода Руси Славов“.

BulgarianEnglishRussian