Отиде си Димитър Шалапатов

посветил живота си на тракийските българи 

На 22 декември , на 69-годишна възраст си отиде Димитър Шалапатов.

Човек, на които тракийската кауза бе неотлъчна част от живота.

Голям активист и приятел.

Роден в село Малки Воден през 1954 г. , Димитър Шалапатов беше дългогодишен  Председател на Тракийското дружество „Георги Сапунаров” в Хасково, член  на Централното ръководство на Съюза на тракийските дружества в България и отговорен секретар по времето на Костадин Карамитрев.

Беше дългогодишен общински съветник. Изключително активен Председател  на филиала на Тракийски научен институт в Хасково.

Автор  на много книги и публикации, посветени на разорението на българите  в Тракия, той остави след себе си светла следа. Сред най- значите му изследвания е сборникът „Тракия”,  излязъл  в 13 тома и  богато илюстрираният том, обръщащ се към нашата родова памет и патриотизъм ” Българските християнски селища в Западна (Беломорска) Тракия”, безценен източник на информация за инфраструктура и събития. 

Димитър Шалапатов имаше кауза, която беше цел и смисъл на живота му . Това бе многострадалната Беломорска Тракия и нейните хора. Къташе в сърцето си родовата памет за Сачанли – селото на дедите му.

И през тази година, 2023, бяхме заедно на похода „По стъпките на тракийските бежанци“ . Незаменим водач, разказвач, събеседник, приятел.

Скърбим за теб, приятелю!


Поклон пред паметта му!

BulgarianEnglishRussian