26 март – Ден на Тракия и празник на Втора българска армия – празнична програма

Навършват се 111 години от превземането на Одринската крепост
Национален фолклорен ансамбъл „Тракия“  пее и танцува за празника на тракийци

От 20-те години на ХХ век тракийските дружества, армията, църквата и българската културна общественост честват Деня на победата край Одрин. Този ден е обявен от българското правителство за официален празник на  26 март 2006 г. С него се чества подвигът на българските войни, паднали край Одрин и из тракийските полета, както и почитта и паметта към хилядите българи – тракийски бежанци, От 20-те години на ХХ век тракийските дружества, армията, църквата и българската културна общественост честват Деня на победата край Одрин. 

Този ден е обявен от българското правителство за официален празник през 2006 година като Ден на Тракия и се празнува на  26 март . С него се чества подвигът на българските войни, паднали край Одрин и из тракийските полета, както и почитта и паметта към хилядите българи – тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет.

Тракийско дружество „Войвода Руси Славов“, учредено на 15.01.1897 г в град Пловдив, помни и ще помни, като носител и пазител на паметта за живота на тази общност в различните времена, събитията допринесли за възстановяване на Българската държавност. В тях Пловдив и пловдивчани имат съществена роля.

По инициатива на Тракийската културна общност, в лицето на „Тракийско дружество „Войвода Руси Славов”, имаме удоволствието да Ви поканим да присъствате на Празникът „Ден на Тракия“, с празничен концерт на Национален Ансамбъл „Тракия“, предвидени за 26 март 2024 г./вторник/, от 17:30 ч. в град Пловдив, ул. „Димитър Талев” № 49 – Тракийски културен дом, централен салон партер.

Ген. майор инж. Нонка Матова
Председател на
Тракийско дружество „Войвода Руси Славов”

BulgarianEnglishRussian