Спартакиада по традиционен тракийски многобой – „Ракитово 2024“ – 28 април

Организирана от Българска Асоциация за селски спорт / БАСС/
под патронажа на Тракийско дружество „Войвода Руси Славов“
със специалното участие на секция „Беси“ град Ракитово на Тракийско дружество „Войвода Руси Славов“
при съдействието на община Ракитово

Участниците в Спартакиада по традиционен тракийски многобой – „Ракитово 2024“

Спартакиадата възроди традициите в българския спорт и се превърна в истински спортен празник. Откриването започна с националният химн „Мила Родино“ и запаленият спортен огън , съпътстващ надпреварата. 

Мажоретен състав СУ “Св Климент Охридски” – Ракитово, с художествен ръководител Катя Пелева, изпълни програма. Сигналната тръба на Спортен клуб „Тракийски юнак“ възвести знак внимание, а над 100 годишният гонг на клуба, ударен от Председателя на Организационния комитет ген. Нонка Матова заслужил майстор на спорта, даде началото на спортния многобой.

Спартакиада  по традиционен тракийски многобой – „Ракитово 2024“  завърши със спортно музикална програма, с участието на акробати и танцьори с художествен ръководител Светлана Стоева към Клуб народни танци „Силивряк“ Ракитово и изпълнители на народни песни с ръководител Никола Янев – Маестрото.

            Спартакиадата „Традиционен тракийски многобой Ракитово 2024  организирана от Българска Асоциация за селски спорт пример за възраждане на българската духовност

             Как и защо се стигна до реализацията на Спартакиадата, проведена на 28 април 2024 година

Анна Кантарева-Митева

Свилен Топчиев

            При обсъждането на идеята за провеждането на традиционен тракийски многобой, с домакинство в Ракитово, се включиха много хора – членове и съмишленици на Секция „Беси“ от Тракийско дружество „Войвода Руси Славов“ (ТДВРС). Една част от тях не бяха активно свързани със спорта, но винаги са били носители на тракийския дух в себе си. Нима не са част от културата на траките и днешните поколения тракийци, фолклорът и народните танци? Или идеята да се общува на мегдана? Или да се пазят добродетелите, каквито са били?

            В Ракитово старите обичаи не са унищожени.

            Доказателство е традицията за писане на яйца по Великден. Смята се, че е част от най-древните орфически представи за света, като Световното яйце, от което се поражда Космоса. Доказателство е и празникът на Ракитово – Еньовден, денят на лятното слънцестоене, денят на летните Дионисии.

            От хилядолетия ракитовци са носили и носят в себе си усещането, че са част от всичко, което ни заобикаля.

            Чули за Спартакиадата, всички искаха да бъдат съпричастни. Да се включат с това, което умеят и спортното събитие да стане празник на тракийския дух. Пръв беше, а и винаги е бил, Никола Янев – Маестрото. Той подготви кратка музикална програма, с която да бъдат поздравени участниците и победителите в Спартакиадата. С ентусиазъм се включи и Светлана Стоева – ръководител и хореограф на Сдружение Клуб за народни танци „Силивряк“ в град Ракитово. Забележим принос отбеляза и мажоретния състав от СУ „Св. Климент Охридски“ – Ракитово с ръководител Катя Пелева. Съпричастно бяха и предприемачите Христо Янушев – младши и Кирил Жерев. Христо Янушев изработи и дари табелките, носени в шпалира при откриването на Спартакиадата от водачите пред  отборите по училища и населени места, а Кирил Жерев дари минерална вода за участниците.

             Вече по – късно, участниците от юношите и мъжете от Спортен Клуб по Лека Атлетика „Оборище“ – Панагюрище, споделят с ръководителя на клуба, г-жа Катя Кроснарова, че откриването на тази първа Спартакиада, организирана от БАСС в Ракитово, съперничи с повечето национални състезания, на които те са били. Духът на тържественост и красота, създаден от знамената, химна на Република България, сигналната тръба, изпълнението на мажоретките, звукът на повече от 100 годишния тракийски гонг, ударен от олимпийския шампион ген. майор, з. м. с. Нонка Матова, е предизвикал у участниците желание за победа. Допълнителен стимул е било пристствието на такива знакови личности, като олимпийските медалисти Нонка Матова – спортна стрелба и Иван Лебанов – ски бягане, уважили състезанието.

            След емоционалната финална надпревара, при стрелбата с въздушна пушка, определила шампионите и подгласниците, на центъра на Ракитово настъпи времето на художествената програма при закриването на Спартакиадата.

            Спортисти и ръководители, а и всички присъстващи на площада, бяха впечатлени от изпълнителките на народни песни Мария Гагова и Снежана Хърова – талантливите ученички на Маестро Никола Янев – Чоли.

            Музикален поздрав с акордеон изпрати и юношата Георги Попчев – също възпитаник на Маестрото.

            Бурни емоции предизвикаха изключителните акробатки Ана-Мария Попчева и Радослава Бешева от Акробатичен дует „Детство“ към Сдружение Клуб по Народни Танци „Силивряк“, с ръководител Светлана Стоева. Аплодисментите на публиката предизвикаха и момичетата от Първа група за народни танци от СКНТ „Силивряк“.

            Големият интерес, който предизвика организираната и проведена от Българска Асоциация за селски спорт /БАСС/ Спартакиада „Традиционен тракийски многобой – Ракитово 2024“, под патронажа на Тракийско дружество „Войвода Руси Славов“ Пловдив, със съдействието на Община Ракитово, безспорно се дължи на отличната организация и красивата природа, съчетани със спортния дух на амбициозни и добре подготвени млади хора. Те дадоха заявка за необходимостта от увеличаване броя на участниците, включително поканени и от други страни. Но за всеобщо учудване се потвърди очебийно фактът, че философската максима от древността „Здрав дух в здраво тяло“ е постижима и в днешно време!

Финално класиране

в Спартакиада  по традиционен тракийски многобой – „Ракитово 2024“  мъже и жени, юноши и девойки на 28.04.2024 г. в гр. Ракитово

МЪЖЕ:

 1. МОМЧИЛ ПОПТОЛЕВ – Клуб по лека атлетика „Оборище“ Панагюрище
 2. СТИЛЯН МАРИНСКИ – Клуб по лека атлетика „Оборище“ Панагюрище
 3. МИХАИЛ УЗУНОВ – ОУ „Хр. Ботев“ с. Дорково общ. Ракитово

ЖЕНИ:

 1. МАРИЯ КОСТОВА – СПОРТНО УЧИЛИЩЕ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ ПЛОВДИВ
 2. ЖАНЕТ НАКЕВА – СК „ТРАКИЙСКИ ЮНАК“ ПЛОВДИВ 

ЮНОШИ:

 1. ДЕЛЧО АРБАЛИЕВ – Клуб по лека атлетика „Оборище“ Панагюрище
 2. ХРИСТО АРБАЛИЕВ – Клуб по лека атлетика „Оборище“ Панагюрище
 3. СТЕФАН СЕРГИЕВ – ОУ „Неофит Рилски“ гр. Костандово

ДЕВОЙКИ:

 1. ПОЛИНА КОВАЛЕНКО – СПОРТНО УЧИЛИЩЕ „ Георги Бенковски“ ПАЗАРДЖИК
 2. ИЛАЙЗА РАМАДАН – ОУ „Христо Ботев“ с. Дорково общ. Ракитово
 3. МИЛА МАХАЛДЖИЙСКА – СПОРТНО УЧИЛИЩЕ„ Георги Бенковски“ ПАЗАРДЖИК

Благодарим на организаторите, съдийския състав, участниците и тези, които се включиха в организираната и проведена от Българска Асоциация за селски спорт /БАСС/ Спартакиада „Традиционен тракийски многобой Ракитово 2024, под патронажа на Тракийско дружество „Войвода Руси Славов“ Пловдив, със съдействието на Община Ракитово!

           До нови срещи!

          „Здравият дух е в здравото тяло“!

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

BulgarianEnglishRussian