Национален тракийски събор “Кърджали 2023”

На 17.06.2023 г.  в Театър “Димитър Димов”, в центъра на град Кърджали, се проведе  НАЦИОНАЛЕН ТРАКИЙСКИ СЪБОР „КЪРДЖАЛИ 2023“, организиран от Тракийско дружество „Димитър Маджаров“ град Кърджали, със съдействието на Български съюз на Тракийските организации, Тракийско младежко дружество, Народно читалище „Тракия – 2009“ и Община Кърджали.

Програмата започна в 10.00 ч. Откриването извърши инж. Яни Янев – Председател на Български съюз на Тракийските организации и на Тракийско дружество „Димитър Маджаров“ град Кърджали.

Последваха приветствия от ръководството на Община Кърджали и официалните гости, след което продължи с Концерт на Тракийските деца и фолклорен концерт на състави от региона и страната.

Сред официалните гости бяха Председателят на Тракийско дружество „Войвода Руси Славов“ град Пловдив, инж. Нонка Матова и г-жа Лиляна Йотова – Председател на  Секцията „ Генерали Георги и Владимир Вазови“ град Сопот на Дружеството.

Тракийско дружество „Войвода Руси Славов“ взе участие в събора с певческа група “Тракийка” от Секцията „ Генерали Георги и Владимир Вазови“ град Сопот.

Художественият ръководител госпожа Берийска изпълни в конкуренцията на фолклорните състави прекрасни солови изпълнения без музикален съпровод, което открои кристалната чистота на гласа и предизвика спонтанните овации на публиката.

Специално изпълнение  поднесе 5 годишната малка солистка на дружеството Мариана Симеонова, с песните “Мари Доне ле” и “Тодоро ле”, с художествен ръководител госпожа Мария Берийска. Музикалният талант и артистичността на детето взривиха емоциите на зрителите, които изпълниха залата с продължителни и високи ръкопляскания.

Многобройните изпълнения продължиха над 5 часа, а присъстващите се насладиха на прекрасните песни и танци, поднесени от изпълнителите.

Димитър Вълков (отляво)- солист при ТД “Димитър Маджаров” – Кърджали , с 8 златни медала от международни фестивали

Красимира Дукова, секретар на НЧ Тракия 2009

Желязко Николов (отдясно) от Варна, правнук на Войводата Георги Кондолов

Снимка пред църквата Св. Йоан Предтеча в Кърджали, строена в 1200 година.

22-рият Национален тракийски събор „КЪРДЖАЛИ 2023“ изпълни целта си.

Хората останаха очаровани от майсторството и топлината на автентичния фолклор, което успя да ги мотивира. Да ги вдъхнови и накара да си спомнят, че чрез песенното майсторство се предава и нещо много важно и това е българското самосъзнание и идентичност, че такива са красивите ценности, с които са израсли и които се пазят в дружествата от векове, че тези носители на нематериалното културното наследство на българина не само носят в себе си  норми и морал, човечност и  съпричастност, но и ги правят щастливи.

BulgarianEnglishRussian