На 18 декември се навършиха 177 години от рождението на  патрона на Тракийската организация Капитан Петко войвода.

Тракийско дружество „Войвода Руси Славов“ отбеляза с тържествено честване пред своята сграда в Пловдив, 177-ят рожден ден на именития войвода и революционер,

Пред паметния му барелеф върху сградата на Тракийско дружество „Войвода Руси Славов“ представители на дружеството, съмишленици и тракийци поднесоха цветя в знак на признателност.

Ели Гьорева изрази емоционално своята почит като изпя любима песен, посветена на героя. Добри думи пред паметника произнесоха Еленка Стамова и Пенка Ендарова. Отбелязаха, че в паметта на българския народ ако човешкият  живот може да бъде сравнен с огън  – то пример за това е животът на Капитан Петко Войвода, отдал целия си живот за освобождението на беломорските българи и Родопите, и обединението им с България. Припомниха въздействащите сцени от филма „Капитан Петко войвода“, пламтящия, борбен, родолюбив дух на войводата, обезсмъртен от големия български писател Николай Хайтов като „тоя рицар по дух, който цял живот се е борил на страната на сиромасите и слабите“. Пожелаха всички негови следовници да вземем поне малка частица от този пламък и да обичаме България, както той я обичаше. Бе положен венец и върху барелефа на Президент Удроу Уилсън, спасил териториалната цялост на България в преговорите за Ньойския договор.  

Споделете публикацията с вашите приятели:

Comments are closed