Международен турнир по борба в Тополовград

На 3 юни, събота, след 2-годишно прекъсване заради пандемията Ковид 19, бе  проведен Шестият традиционен международен турнир по борба в памет на легендите Еньо Вълчев и Димитър Чифудов, с организатор Община Тополовград.

Гости бяха светилата в този спорт Александър Томов, Дончо Жеков , Станка Златева.  По специална покана присъства и многократната световна, европейска и вицеолимпийска шампионка генерал Нонка Матова, Председател на Тракийско дружество „Войвода Руси Славов“ и БАСС – „Българска асоциация за селски спорт“ на малките селища до 10 хиляди жители.

Преди състезанието, кметът на Тополовград, г-н Божин Божинов, покани гостите в красивата сграда на Община Тополовград. Показа чудесна колекция картини на стари майстори. Обясни за създадените туристически маршрути в богатата на културни  паметници и забележителности община, за тяхното експониране, с цел да станат приятни и лесно достъпни за посещение от туристи. Традиции и новаторство в центъра на Сакар планина – това е неотклонният и  успешен път към бъдещето на Община Тополовград.

В местността край манастира „Св. Троица“, под вещото ръководство на международни съдии, ръководени от Росен Бонев, се проведоха схватките. Стартираха в 10.30 часа, а преди това – от 10 ч., се извърши тегленето на категориите и жребия.

В турнира участваха представители от всички възрастови групи – деца, момичета, кадетки, жени и мъже. За първите 3 призови места във всички възрастови групи и категории бяха осигурени парични награди, грамоти и медали, като в най-тежката категория при мъжете, тя бе в размер на 900 лв.

За първи път в историята на традиционния турнир, Златен пояс за най-добър състезател се връчи при подрастващите, за да бъдат допълнително стимулирани. Най-добрият борец при мъжете бе награден със Златна огърлица.

Раздадените комплекти медали бяха изработени в САЩ и осигурени от сина на Димитър Чифудов.

За приносът им в спорта, кметът на Тополовград г-н Божин Божинов награди легендите Сашо Томов – със Златна огърлица, а  Нонка Матова – с плакет с грамота.

Времето бе прохладно, приятно и многото присъстващи с удоволствие се наслаждаваха на видяното сред красотата на природата.

BulgarianEnglishRussian