122 години от смъртта на Капитан Петко Войвода

На 7 февруари 1900 година в град Русе почива легендарният българин капитан Петко Войвода.

Свързал съдбата си с тази на тракийци като свой приоритет, той е един от малкото войводи, отдали целия си живот на съдбата на Тракия и коренното и население. Усилията, стихията за освобождение на неговата родна планина Родопа, за обединението на административно – политически разпокъсаната, дала му живот, стародавна българска земя да бъде защитена като българска, защитата на населението, е основната цел, която го движи.

Тракийско дружество „Войвода Руси Славов“ отбеляза 122 г. от кончината на своя идеал – българския национален герой и революционер Капитан Петко войвода. Цветя пред неговия барелеф върху Тракийски културен дом – сградата на дружеството в Пловдив, поднесоха членовете на Дружеството, сподвижници, симпатизанти, потомци на тракийските българи, граждани.

„Няма сила, и няма договор, няма отношения, които могат да пренебрегнат тракийската съдба. Тя е наша кауза и ще продължи да бъде наша кауза“, подчерта генерал Нонка Матова, председател на Тракийско дружество „Войвода Руси Славов“.

Председателят на контролната комисия инж. Еленка Стамова, говори пред събралото се множество за живота и делото на славния тракийски воевода. „Няма как да забравим , когато целият му живот ни кара да се замислим как днес ние работим за нашата Родина. Каква е нашата дан днес, когато пред очите ни е делото, което ни е оставил като пример. Преминал през военното училище в Атина, докоснал се е до идеите на Джузепе Гарибалди, пряк участник в неговата чета, последовател на философията на Раковски за национално – освободителната борба, той участва в освобождението на всички балкански народи. Убеден демократ и русофил, дворянин, удостоен пряко от Императора на Русия, Капитан Петко Киряков до края на своя живот изповядва принципност, честност, идеализъм. Независимо, че след възстановяване на третата Българска държава вече имаме Свободата…Преследван, арестуван, репресиран , интерниран, затваря очи завинаги на 7 февруари 1900 година. Погребан е в град Варна.“

На традиционното поклонение по повод 122 години от смъртта на легендарния революционер, пред гроба на Капитан Петко Войвода в старите варненски гробища Военно морските сили на Българската армия отдадоха своята почит, Варненска Митрополия  отслужи заупокойна молитва, Тракийските дружества, чието начало полага капитан Петко войвода като общностно развитие поднесоха венци, потомци на тракийските българи, признателни граждани положиха цветя.

BulgarianEnglishRussian