21 ноември – Ден на християнското семейство

Как секциите ни посрещнаха християнския празник

Заниманието с миналото е основа за здраво, проспериращо общество.

Миналото е не само история от легенди и митове, то е вдъхновение за бъдещето.

Макар страната ни да има много спешни и неотложни проблеми за разрешаване, в нея расте не малка, но силна общност, която се грижи за паметта – Тракийската общност.

Там са хора, които ценят заниманието с миналото като основополагащо за всяко здраво, граждански образовано и проспериращо общество.  

Организациите в общността виждат, че  имат хора, които знаят за какво са дошли и какво искат да постигнат в живота. Затова се стараят да поддържат човешкия капитал. Стремежът е да спомогне за съхраняването на културното наследство и житейския опит , стъпвайки на семейната родова памет и идеята за разнообразието в живота, както и на вярата, че всеки трябва да разполага със свободен достъп до знанието. Знанието на вечността…

Това е каузата, която се съдържа в опознаването на миналото. Тя е свързването на обществото, в което живеем. Истинската цел на паметта, в която е преодоляването на травмите, разделенията и историческите времеви ситуации, с цел изграждането на  осъзната, съзряла, готова да посрещне новите предизвикателства общност.

Битието на тази общност, като стара гражданска организация, е пътят на навлизане в нов етап, който да я направи по приемлива, по интегрирана в днешната наша реалност, да представяме нови, доста по добре подготвени хора,  да произвеждаме продукт, който да даде оптимизъм на хората.

На прага сме на нов етап, в който, за да не преживяваме тепърва кризи, трябва да овладеем  чувството за принадлежност към българската държава, защото за нас най-важна е грижата за хората. Така, както в целия нормален европейски свят политическото поведение на гражданите има много силен семеен и родов елемент.

На 21 ноември, Въведение Богородично, всяка от секциите на ТДВРС почете Деня на християнското семейство и на християнската младеж по свой начин.

Ето и сега, за пореден път, хората се включиха в инициативата за съхраняването на културното наследство и житейския опит и отбелязаха  „Пътят на паметта“.

Секциите от Пловдив и Куклен организираха съвместно пътуване до град Кърджали, среща с позиционираното там Тракийско дружество „Димитър Маджаров“, осмисляне на съвместна  реализация на идеи през призмата на силния семеен и родови елемент, чрез съвместното партниране в Български Съюз на Тракийските Организации.

Разходиха се из знакови забележителности. Природни феномени, стародавни, изпълнени с енергия култови места и модерни технологични съоръжения. Скалните гъби, храмът   „Свети Йоан Предтеча“ в град Кърджали – святата обител на Югоизточна България, Водното огледало…

Скалните образувания с формата на гъби са изваяни в риолитови вулканични туфи.
Те са резултат от интензивна подводна вулканична дейност от времето на палеогена. След оттеглянето на морето и последователното издигане на морското дъно върху тях започнало действието на ерозията. Долният розов пласт се оказал по-мек и по-лесно се поддавал на действието на слънцето, вятъра и дъжда. Горният зеленикав пласт съдържа по-здрави минерали, най-вече вулканично стъкло, което по-трудно изветрява. Така в продължение на хилядолетия се  оформила композицията.

Розовият цвят се дължи на минерала клоиноптилолит, а сините и черните петна са от манганови конкреции. Зеленикава багра идва от минерала селадонит.

Скалите са високи около 2,5-3 метра. Мястото, на което се намират гъбите, е обявено за природна забележителност през 1974 г. 

Има предание, което свързва този феномен с Перперикон.

Гласи, че живял някога местен въглищар Радуил. Препитавал се като издържал семейството, правейки дървени въглища от великата местна гора. Имал четири красиви дъщери.

Един ден момичетата тръгнали за вода, но били подгонени от орда нашественици. Девойките подплашили коня на водача, който се изправил на задните си крака и хвърлил ездача. Той паднал на земята, главата му се ударила в камък и умрял на място.

Хукнали напред четирите дъщери на Радуил, но конят зад тях бил по- бърз. Застигал ги приятеля на загиналия – Омур. Примолили се девойките  с гореща молитва „На камен да се обърнат, на робини да не ги сторват!“ Омур замахнал с ятагана и отсякъл главата на първата, която застигнал, но щом докоснала земята, тя се превърнала мигом в каменна гъба. Замахнал  и покосил другите две сестри, но се повторило същото. Изплашил се Омур, слязъл от коня, но преди да убие последното девойче, главата ѝ сама се превърнала в камък. Ужасен, нашественикът скочил на коня и понечил да избяга, но при първата крачка двамата с благородното животно се превърнали в черна скала.
Хората и днес наричат самотната канара в близост до гъбите Каратепе (черен хълм).

Това е само една от легендите за природния феномен. Мястото се счита за лечебно заради зеолита – един от минералите в каменните гъби. Той има свойството да неутрализира вредни вещества.

Руинните са открити при археологически разкопки, а години по-късно храмът „Св. Йоан Предтеча” е възстановен в автентичния си вид. Тук са намерени единствените открити у нас по археологически път златотъкани одежди на епископ, които ни навеждат на мисълта, че манастирът е бил седалище на епископ.

Кърджали вече може да се мери с Венеция по плавателни канали. На тържествена церемония в града през 2009 година е открит един от най-големите инфраструктурни обекти у нас. Това е корекцията на коритото на река Арда, а проектът е известен като “водното огледало”, свързващо два от големите язовири в България. Водното огледало е част от енергийната система, част от националната сигурност, част от управлението на водите и поддържането на водните нива, което касае освен България и Гърция и Турция.

Изграждането на “водното огледало” е отнело близо 40 години. Освен за защита от наводнения, изкуственото езеро може да се използва и за водни спортове, а терените край реката са предвидени за паркове и зони за отдих.

Хората се прибраха заредени с енергия.

За ползотворния ден работиха Никола Топалов, Донка Стоилова, Ели Гьорева, Еленка Стамова, Пенка Ендарова и много членове от секциите на ТДВРС в Куклен и Пловдив, превозвачи, шофьори, сподвижници.

Специални благодарности на инж. Яни Янев, Председател на Тракийско дружество „Димитър Маджаров“ – Кърджали , той и Председател на Български Съюз на Тракийските Организации.

БЛАГОДАРИМ НА ВСИЧКИ, КОИТО ОСЪЩЕСТВИХА ПРОВЕЖДАНЕТО НА ТОВА СПЕЦИАЛНО МЕРОПРИЯТИЕ В ИМЕТО НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО И ПРАВОСЛАВНАТА МЛАДЕЖ.

Подкрепата от ТДВРС я имате за всичко, което ще ви даде възможност да изпълнявате мисията си да укрепвате вярата да бъдем заедно, да сплотим общността, за да вървим в една посока, да бъдем по- ефективни и резултатни.


Щастлив и светъл за всички да е празникът Въведение Богородично!
Да пребъде закрилата на БОЖАТА МАЙКА над християнските семейства
и християнската младеж!

BulgarianEnglishRussian