24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий

На 24 май честваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
На този ден, на 11/24 май 1884 г., е роден Войводата Руси Славов – патрон на Тракийско дружество „Войвода Руси Славов“.

Силата на народа е в неговата история и опита на предците.
България има с какво да се гордее в Деня на славянската писменост и култура.

Върви, народе възродени,
    към светла бъднина върви,
с книжовността, таз сила нова,
    съдбините си ти поднови!

Върви към мощната Просвета!
    В световните борби върви,
от длъжност неизменно воден –
    и Бог ще те благослови!

Напред! Науката е слънце,
    което във душите грей!
Напред! Народността не пада
    там, дето знаньето живей!

Безвестен беше ти, безславен!…
    О, влез в Историята веч,
духовно покори страните,
    които завладя със меч!…”

Тъй солунските двама братя
    насърчаваха дедите ни…
О, минало незабравимо,
    о, пресвещени старини!

България остана вярна
    на достославний тоз завет –
в тържествуванье и в страданье
    извърши подвизи безчет…

Да, родината ни години
    пресветли преживя, в беда
неописуема изпадна,
    но върши дългът се всегда!

Бе време, писмеността наша
    кога обходи целий мир;
за все световната просвета
    тя бе неизчерпаем вир;
бе и тъжовно робско време…
    Тогаз Балканский храбър син
навеждаше лице под гнета
    на отоманский властелин…

Но винаги духът народен;
    подпорка търсеше у вас,
о, мъдреци!… През десет века
    все жив остана ваший глас!

О, вий, които цяло племе
    извлякохте из мъртвина,
народен гений възкресихте –
    заспал в глубока тъмнина;

подвижници за права вярна,
    сеятели на правда, мир,
апостоли високославни,
    звезди върху Славянски мир,

бъдете преблагословени,
    о вий, Методий и Кирил,
отци на българското знанье,
    творци на наший говор мил!

Нека името ви да живее
    във всенародната любов,
речта ви мощна нек се помни
    в Славянството во век веков!

Русе, 1882, априлий 15
[сп. “Мисъл”, 1892, кн. IX-X]

Химнът на Деня на българската просвета и култура – „Върви, народе възродени“, е написан през 1892 година. Автор на текста е Стоян Михайловски, който го публикува за първи път в списание „Мисъл”. През 1901 г. композиторът Панайот Пипков открива стихотворението в учебник и решава да напише музика по него. Химнът включва 14 куплета, от които днес се изпълняват най-често първите шест. Стихотворението е преведено на 21 езика.

Светите братя Кирил и Методий са създатели на първообраза на българската писменост – глаголицата. Създават я през 855 г. във византийския манастир Полихрон в областта Витиния в Мала Азия и там превели свещени книги. След това те се заели да популяризират християнството сред славяноезичните народи.

Техните ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий продължили делото им. Те получили топъл прием в България от княз Борис през девети век. Кирилицата, която заменя глаголицата, е създадена в Преславската книжовна школа. Като неин създател се сочи Климент Охридски, а името й е дадено в чест на Константин-Кирил Философ.

24-ти май е Ден на светите братя Kирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Ден превърнал се в символ на духовността на българския народ и неговата воля да пази своя език и култура, на азбуката, която ни дава на нас, българите, гордост и вдъхновение. Тя е най-силното оръжие за оцеляването ни като народ и държава, защото азбуката и писмеността ни направиха достойни сред другите народи в Европа, извън границите на нашата родина, поставяйки ни на картата на световното културно наследство.

Освен достойното място в пантеона на човешката цивилизация, българското писано слово е онази сплав, която държи нас българите заедно. Ние сме горди и черпим вдъхновение от нашата азбука, защото тя е символът на нашите бъднини като нация.

Почитайки делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици, почитаме себе си, своя род и Отечество. Родовата ни памет задължава да предаваме на бъдните поколения завета на българското слово.

Азбуката и писмеността се оказаха най-здравите основи за оцеляването на България в трудните времена.

“Не пада ли от Бога дъжд еднакво за всички? Също и слънцето не грее ли на всички? Не дишаме ли всички еднакво въздух? Как вие не се срамувате, като определяте само три езика, а искате всички други племена и народи да бъдат слепи и глухи?“.

С тези думи Константин-Кирил Философ се изправя срещу триезичната догма във Венеция и защитава правото на богослужение и книги на славянски. 

Между 250 и 300 милиона души по света пишат на кирилица. Тръгнала от българските земи, днес тази азбука е в основа на целия славянския свят. А България е държавата, благодарение на която оцеля славянството и тази култура. Което е основа за национална идентичност, самоопределяне и самочувствие.

България има своя принос в европейската култура. Кирилската азбука, създадена в България след идването на Кирило-Методиевите ученици, става емблема на славянските народи. Кирилицата, преводът на християнските книги и създадените на територията на Първото българско царство през Х в. литературни школи са основата, върху която израства цялостната славянска културна цивилизация от Средновековието до наши дни.  България задава основните параметри на славянската литературно-книжовна дейност  с преводите от гръцки, които се правят тогава, и с оригиналните творби, създадени от първото поколение старобългарски книжовници: Климент Охридски, Наум Охридски, Константин Преславски, Йоан Екзарх, Черноризец Храбър, презвитер Козма и др.

Братята Кирил и Методий са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и разпространяване на християнството. През 1980 година са обявени от папа Йоан-Павел Втори за покровители на Европа. Православната църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици заедно с техните ученици.

Като ден на просветата празникът се чества за първи път в Пловдив през 1851 г., когато в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий” по инициатива на Найден Геров се организира празник и ученическо шествие. През 1856 г. Йоаким Груев предлага денят на Кирил и Методий да бъде отбелязван като празник на българските ученици. На празничното отбелязване  на 24 май в Пловдивско най-много са пречели гъркоманите, които донасяли на властите за провеждането на „еретичен празник“. Османските власти обаче нямали много против ако  честванията преминават „без много шум“. Почитанието на светците започвало в двора на едноименното училище. В едната част на двора се  строявали учениците, а в другата  – гражданството и войската. Празникът продължавал с шествие до центъра на града. В много редки случаи това тържествено отбелязване на празника било отменяно. Това се случило през 1925 г. поради атентата в „Света Неделя“. Нямало празник и след Деветнадесетомайския преврат през 1934 г. .

Ето, това е огромната роля на Пловдив, който още през Възраждането поставя традицията и налага църковния празник като всенароден, определящ за формирането ни като свободна нация и държава. Това е акт, белязал жаждата на нашите възрожденци за просвета и култура, но и акт на смелост във времена на робство.  Защото 24-ти май е и чистият израз на волята да опазим себе си и своята идентичност, така както Найден-Геровите ученици застават смело в защита на своя език и култура на 11 май 1851 г в Пловдив.

Честит 24-ти май !

Честит 11/24 май, рожден ден на Войводата Руси Славов и патронен празник на Тракийско дружество „Войвода Руси Славов“

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

BulgarianEnglishRussian