Скръбна вест

Почина  доайенът на ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО „Войвода Руси Славов“ – Андон Анастасов Маринов

На 19 декември 2023 година внезапно почина Андон Анастасов Маринов, дългогодишен Председател на Контролния съвет на Сдружението.

С голяма болка обявяваме за кончината на един от най – дейните и качествени наши членове, потомъкът на тракийски бежанци от Беломорието, Андон Анастасов Маринов, допринесъл много за устремното развитие в последните двадесет години.

Като човек и член на една от най дейните секции в Дружеството – в Сопот, бай Андон, както го наричаха местните, беше изключително ангажиран към тракийската кауза, на която посвети голяма част от живота си.

Роден на 02. 03. 1932 година в знаковото село Дъбовец, община Ивайловград в семейството на бежанци, до края на живота си не забрави тракийската общност и принципи. Баща му Анастас Маринов е от семейство на бежанци от Беломорска Тракия, а майка му – Христина Кирякова от семейство на  бежанци от Източна Тракия.

Анастас и Христина имат шест деца – Султана, Марин, Кера, Катерина, Андон и Атанас. Андон завършва основно образование в Свиленград.

Ученолюбив и трудолюбив, завършва средно и висше образование в област „Металургия“. Успоредно участва в младежките бригади, изградили страната ни.

Награждаван многократно с отличия за бригадирски труд, през 1957 година заминава като бригадир за Магнитогорск , СССР. Остава там девет години. Работи в металургичното производство на Магнитогорск . Прави и редица авторски изобретения.

През 1962 година сключва брак със съпругата си Мариана. Имат двама сина – Милко и Христо, също активни членове на Дружеството.

След завръщането си в България, придобил огромен опит, преподава материята във Висшето военно училище във Велико Търново.

В последствие, се премества на отговорен ръководен пост в Металургичния комбинат на България „Кремиковци“, където работи до своето пенсиониране.

През 2000 година се установява в с. Анево, до град Сопот. Там, от 1952 година живеят семействата на братята и сестрите му.

Деен, активен, човек с висока обща култура, с високи морални качества, ще запомним Андон Маринов като личност, която оставя следа. Честен, справедлив, готов да помогне на всеки, с ценностна система, способности и качества присъщи на много малко хора. Личност, която може да бъде наречена ЧОВЕК само с главни букви!

„ Аз съм горда, че е мой роднина и включително съм генетичен последовател на тракийската идея.“ са думите на адв. Пенка Маринова, дъщеря на Наско Маринов, син на Марин, по- голям брат на Андон. „За него особена ценност беше семейството и родовата памет. До края на живота си той ни събираше около себе си и ни сплотяваше, защото знаеше, че човечеството е в криза, но не медицинска, а ценностна.“

Тракийско дружество „Войвода Руси Славов“  с най-голямо уважение към великолепния човек, изобретател, организатор и ръководител, изказва съболезнования на семейството и приятелите на г-н Андон Маринов. Неговият принос към изграждането на държавата в сферата на металургията, стабилизацията на Дружеството, популяризацията на българската история и тракийската кауза, никога няма да бъде забравен.

Поклонението пред тленните останки със заупокойна молитва, ще се състои от 12.00 часа на 22 декември 2023 г. /петък/, в църквата на квартал Анево на град Сопот . Погребалният обред ще бъде на извършен от 13.00 часа на 22 декември 2023 година на гробищен парк в квартал Анево на град Сопот.


БОЖЕ, прости Андон Маринов, да е светло и топло на душата му там, където е.

Поклон пред светлата му памет.

BulgarianEnglishRussian