СТО ГОДИНИ ОТ КРАЯ НА ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

          На 28 ноември 2019 г., с  фотодокументална изложба посветена на 100 години (27 ноември 1919 г.) от подписването на Ньойския мирен договор, с който се слага край на участието на България в Първата световна война, в Народно събрание на Република България бе почетена паметта на хилядите загинали за освобождението и обединението на България, в името на своята родова памет.

          Експозицията беше открита от председателя на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева. На откриването присъстваха Председателя на Съюза на тракийските дружества инж. Яни Янев, Председателите и ръководствата на тракийските дружества : „Екзарх Антим 1“ от гр. Бургас – г-н Тодор Ангелов , „Димитър Маджаров“  от гр. Кърджали – инж. Яни Янев  , „Войвода Руси Славов“ от гр. Пловдив – ген. Нонка Матова , „Капитан Петко Войвода“ от гр. Варна – г-жа Румяна Вълчева, народни представители и гости.

           Фотодокументалната изложба от 42 фотографии на запазилите се български православни храмове в Беломорска Тракия бе представена в Народното събрание в София от тракийския краевед Димитър Шалапатов, проучил детайлно трагичната история на тракийските бежанци, прокудени от бащиния си край.

            Слово за Ньойския договор и последиците от него за България изнесе историкът Стоян Райчевски. В знаковата сграда отекнаха думите му: „…Навършиха се 100 години (27 ноември 1919 г.) от подписването в парижкото предградие Ньой сюр Сен мирен договор, с който се слага край на участието на България в Първата световна война. Договор, отнемащ на страната ни 11 хил. кв. км., в които остават над 2 милиона българи извън границите на България. С него се налагат тежки репарации от 2.25 милиарда златни франка, забрана за наборна армия, на флот и авиация, като армията и полицията общо не могат да бъдат повече от 33 000 души. Териториалните последствия за България са отнемане излаза ни на Бяло море със загубата на Западна Тракия (от Места до Марица), губим Западните покрайнини и Южна Добруджа, губим свои роднини. Ударът става още по- тежък с огромния поток от българи -бежанци към България. С това “миротворците” от Париж  залагат предпоставките за бъдещата Втора световна война…“

            Началото и края на мероприятието поставиха малките певци и танцьори от Детски фолклорен състав „Звездица“ при Тракийско дружество „Димитър Маджаров“ и Народно читалище „Тракия-2009“ Кърджали, гостуващи на Председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Вашият коментар

BulgarianEnglishRussian