ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, СКЪПИ ТРАКИЙЦИ!  

26 март -Ден на Тракия

От 20-те години на ХХ век тракийските дружества, армията, църквата и българската културна общественост честват на 26 март най-голямата победа на Българската армия през Балканската война – превземането на Одринската крепост на 13/26.03. през 1913 г. 

Денят на победата край Одрин , 26 март, е обявен от българското правителство за официален празник на 23 март 2006 г. С него се чества подвигът на българските войни, паднали край Одрин и из тракийските полета, както и почитта и паметта към хилядите българи – тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет.

До днес светът помни падането на Одринската крепост като едно от най-славните постижения на българското военно дело. Известна като един от най-здравите фортове в Югоизточна Европа, тя била защитавана от гарнизон, наброяващ  60 хиляди войници и офицери,  524 оръдия и 60 картечници. Нейните укрепления ограждали внушителна площ в размер на 250 кв. км. Строена от европейски специалисти, според военните експерти, можела да падне само след продължителна обсада в течение на няколко месеца, и то единствено от най-елитната и модерна армия по това време в Европа – пруската.

Тогавашните специалисти залагали главите си, че крепостта е непревземаема с щурм. Но точно по този начин я превземат българските войски. Атаката започва на 24 март 1913 г. За две денонощия българската армия разкъсва огражденията, пробива фронтовата линия при Айвазбаба, Айджиоглу и превзема Одринската крепост.

Крепостта е превзета от Втора българска армия под командването на генерал-лейтенант Никола Иванов. 

В поздравителната заповед от 26 март 1913 г. до войските на източния сектор генерал Георги Вазов заявява: „Офицери, подофицери и войници… вие покрихте България със слава, а нашата армия с лавров венец. Светът има да се чуди на вас, доблестните синове на България, че можахте за 30 часа да превземете една от най-силните крепости. Гордея се, че съм ваш началник. Гордея се, че съм българин“. 

Командващият Втора българска армия генерал Никола Иванов пише в спомените си: „Така се извърши превземането с открита атака Одринската крепост, че учуди военните среди, издигна името на България и прослави българското войнство по всички части на света“. 

Светът е учуден от невероятния патос и възторг на българите преди и по време на Балканската война от 1912 г, известна в историята под името Освободителна война 1912 г.

Превземането на Одрин слага практически края на Балканската война от 1912 г. В обсадата на непревземаемата крепост българите за пореден път показват своя невероятен кураж и невиждана смелост. В името на идеала родната армия извършва нечувани подвизи, които завинаги ще останат в сърцата на целия народ. Нека не забравяме героите от Одрин.

Денят 26 март по своята значимост се доближава до 3 март, освободени отново са български земи, останали 35 години под робство.

И сега в сърцата на тракийци мъката, трагедията от миналото, загубата на родните места не заглъхва.

От 20-те години на ХХ век тракийските дружества, армията, църквата и българската културна общественост честват Деня на победата край Одрин. От 2006 година този ден е признат официално и от българското правителство за Ден на Тракия.

Почитайки величието на българската армия с превземането на Одринската крепост, уважавайки жертвите на българския народ в Източна Тракия, трябва да се научим да използваме историческите факти. На младите хора, нашите следовници,  им предстои да извървят дълъг път, но никога не трябва да забравят от къде са тръгнали, защото онзи, който не помни миналото и корените си, няма бъдеще.

Ген. майор инж. Нонка Матова 

Председател  на

„Тракийско дружество  „Войвода Руси Славов”

BulgarianEnglishRussian