Трети март – Денят на Освобождението на България

Преди 144 години на 3 март 1878 година, чрез подписването на Сан Стефанският предварителен договор се изпълни Решението на Великите сили за възстановяване на Българската държава

На 3 март 1878 г в предградието Сан Стефано на Адрианопол, граф Николай Игнатиев, посланик на Русия в Османската империя, подписва мирният договор между Русия и Турция, с който се слага край на Руско – турската война от 1877/78 година. Договорът е предварителен. Но в него пише, че се изпълнява Решението на великите сили за възстановяване на българската държава от Цариградската конференция, проведена от 23.12.1876 – 20.01.1877 г., което е огромното значение на Руско – турската война за България. По същество тя е Освободителна, защото възстановява българската държава.

Датата 3 март за нас, българите е не само национален празник „Ден на Освобождението. Тя е чест и достойнство. И защото Освобождението на България е плод на българите с въстанието от 1876 година и на великите сили, които вземат Решение в Константинопол /Цариград/за възстановяване на Българската държава. Това Решение изменя Решението на Парижкия мирен договор, взето след Кримската война /1853 – 1856 г/, че независимо от всичко , което става в Османската империя, великите сили гарантират нейната цялост. Кървавите жестокости срещу мирното българско население и героизмът на въстаниците, борещи се за свобода, ужасите при потушаване на Априлското въстание от 1876 година, довеждат до събиране на великите сили в Константинопол.

Тогава, в есента на 1876 година и вземането на решение за възстановяване на Българската държава, но няма желаещ да го изпълни. И понеже никой не иска да воюва с Османска Турция, Русия се нагърбва. Резултатът е възстановяването на България във вид на Третата Българска държава. Съвременна България. Най- старата жива държава в Европа и една от най – старите в света. Русия изпълнява волята на великите сили. Но ако не е Априлското въстание, неговият нечут героизъм и кървав погром, отразен в доклада на международната Комисия, обследвала пораженията върху населението, Русия никога е нямало да воюва.

Затова ние, българите, можем да се изправим с гордо чело и да кажем: наш е приносът за Освобождението ни! Защото причината да се води тази война е в резултат на Априлското въстание на българите от 1876 година. И поради факта, че по време на Освободителната за българския народ Руско – турска война от 1877/78 година, в редиците на Водената от Русия армия има 12 хилядно българско опълчение, т.е. българска войска, която участва в най – големите битки, без тази за Плевен. Доказано от историците е, че около 20 000 души се включват в чети, а също и като разузнавачи в помощ на руската армия. Със силите на българското население в тежки зимни условия се преминават проходите на Балкана , извършва се снабдяване, спасяват се градове от опожаряване и унищожение, включително София и Пловдив.

            Свободата не ни е поднесена даром. За нея дават живота си десетки хиляди наши предци в годините на тъмното робство: идеолозите на националната революция: Георги С. Раковски – основоположник на организираното революционно движение, въстания и борби за освобождение на България и възстановяване на Българската държавност,  Каравелов, Иван Касабов; дякон Левски и Апостолите на свободата; загиналите в Априлското въстание от 1876 година и  в Освободителната Руско – турска война български опълченци.
           На 3 март  се прекланяме пред паметта на над 100 000 загинали воини – руснаци, украинци, беларуси, литовци, финландци, поляци, румънци и пред всички знайни и незнайни родолюбиви българи, които със своята саможертва подготвиха, проправиха пътя на нашето Освобождение.

Трети март не е край, той е начало – началото на възстановяване на българската държавност, което преминава през тежкия за България и българите Берлински договор, през Съединението, през рисковата за нашата държавност Сръбско-българска война, през Илинден и Преображение на 1903 година, през двете Балкански и Първата световна войни.  

С тържествен ритуал, военни почести в Пловдив се чества 144-годишнината от Освобождението на България от османско робство.
          В знак на почит и признателност към героите, загинали за свободата на България, Тракийско дружество „Войвода Руси Славов“ положи венец и цветя пред паметника на загиналите войни за освобождението на България
        Честит национален празник !
        Поклон пред паметта на героите!

Из архива на Тракийско дружество Войвода Руси Славов

автор: Book Boutique, източник: YouTube

И днес йощ Балканът, щом буря зафаща,
спомня тоз ден бурен, шуми и препраща
славата му дивна като някой ек
от урва на урва и от век на век!

BulgarianEnglishRussian