Обръщение на Председателя за 2013-а година

Скъпи тракийци,

2013 година е година на много знаменателни юбилеи. С национални чествувания СТДБ и Тракийските Дружества по места и Тракийско дружество „Войвода Руси Славов“ , отбелязват 100 години от победния край на Балканската война, но и 100 години от Разорението на Тракийските българи, 110 години от Илинденско – Преображенското въстание, 128 години от Съединението на България със Северна Тракия , 143 години Българска екзархия с първи Български екзарх тракийския българин, екзарх Антим І , комуто през 2010 година, в Деня на Тракия, признателните потомци откриха и осветиха паметник творба на проф. Старчев в парка “Св. Николай Софийски, 7 години от обявяването на 26 март, денят на превземането на “непревземаемата” Одринска крепост от победоносните Български войски през 1913 г., като “ДЕН НА ТРАКИЯ” и възстановяването му за ден от календара на националните празници в България.

Ние сме носители на страшната памет от онези години, но сме носители и на културата, бита, нравите, обичаите , които оформят етнографията на нашите предци. Ние живеем днес в мирно време, в други измерения. Днес онези земи, поляти с кръвта и осеяни с белите кости на нашите деди получиха за пръв път по мирен начин своето обединение. Девизът на тракийци “Тракия без граници” се сбъдна.

Нашето поколение не познава същината на войната. Не познава ужаса на гоненият, смъртния страх на преследваният, обречеността на обезправеният. Днес новите реалности във вътрешен и международен план са други. Девизът на тракийци “не забравяй, но не отмъщавай” ни дава други философски измерения – това са висотите на мъдрия. “Тракия без граници” превърна една мечта в реалност – реалността на Обединена Европа.

Поемайки тежкото бреме на едни страшни години, днес имаме амбицията не само да сме носител на справедливост, а водеща организация в градежа на модерното българско общество. Зарядът на културата и историята, заложени в нас и над 120 годишният опит в създаването на третата Българска държава, ни задължават да бъдем в челото на процесите при наличието на съвременните предизвикателства в рамките на Обединена Европа и в един по – различен свят.

Генерал – майор инж. Нонка Матова

Председател на Тракийско дружество „Войвода Руси Славов“

нонка матова

BulgarianEnglishRussian