Обръщение на Председателя за 2015-а

Скъпи тракийци,
Скъпи приятели,

За нас 2014-та колкото и да бе трудна, бе и радостна. Празнувахме юбилеи. Отбелязахме 100 – годишнината от юридическата регистрация на Дружеството, 90–тата годишнина от юридическата регистрация на младежката ни организация „Беломорец”, 80 – годишнината от юридическата регистрация на научната ни дейност и Тракийски научен институт, юбилейните рождени годишнини на Капитан Петко Войвода и Войводата Руси Славов .

В навечерието на Новата 2015 година знаем, че много по-важно от всички конкретности на 2014 г. е продължението на един процес, чието развитие има несравнимо повече последствия за живота в България. Това е съхранението и опазването на нашата култура – индикаторът на обществото за неговата жизненост и индивидуалност.

Имаме нелеката мисия да опазим вековни традиции, да съберем и експонираме сбирки, да помогнем на хората да възпроизвеждат живота си, надявайки се на нещо по-добро, да утвърдим ролята на жените като съществена част, оформяща процесите у нас, да докажем ролята на гражданския сектор като водещ партньор на държавни и общински органи.

Процесът е труден и бавен, но е посветен на тези, които са се решили да запазят своето място в съдбата на България. Своето минало, настояще и бъдеще

Вече можем да си позволим да изследваме постигнатите резултати като резултат от лични качества, усилия и професионализъм, да вдъхновим, да поведем разговор по важни теми, свързани с реализацията в днешния свят .Чрез комбинация и прилагане на знанията от различни области можем да преодоляваме настоящите предизвикателства, като се стремим да постигнем едно по- устойчиво бъдеще.  

2014 г. не беше лека. Но е имало и други, много по- тежки моменти в близо 120-годишната история на Дружеството ни.

Това поражда сигурността, че отново ще имаме силата да превърнем събитията от днешното ежедневие в мотивиращи фактори, да намерим и реализираме правилните решения.

Знаем, че завършваме една трудна година, решени повече от всякога да посрещнем предизвикателствата на новата. В нея ще продължим да отстояваме достойно ценностите на езика и културата ни. Ще продължим да разширяваме и усъвършенстваме Организацията ни. Ще продължим да модернизираме отношенията, докато усещането за общност окончателно надделее.

С пожелания за успешна, здрава и мирна Нова година за крепко здраве, радост, щастие и много обич!

Генерал – майор инж. Нонка Матова
Председател на Тракийско дружество „Войвода Руси Славов“

нонка матова

BulgarianEnglishRussian