Обръщение на Председателя за 2018-а

Уважаеми госпожи и господа,
Скъпи тракийци,

В тихата и свята нощ на един от най – големите християнски празници в нашия свят, Рождеството на Божия син , на прага на Новата 2018-та година, сред спокойната благодат на семейството, осмисляме изминалото и се взираме с надежда към бъдещето.

За пореден път Тракийско дружество „Войвода Руси Славов” успя да постигне една нелека, но резултатна година.

Като едно от най-големите и най-стари тракийски дружества у нас, изпращаме една много наситена година, в която отбелязахме 120–та годишнина от юридическата си регистрация, преодоляхме големи трудности, но реализирахме и уникални постижения. Затвърдихме тенденцията за устойчиво, динамично и стабилно развитие, като продължаваме да се превръщаме във все по-значим фактор.

Реализирахме значим и важен инфраструктурен проект, с който осигурихме достъпна среда и за хора с увреждания в сградата ни в Пловдив, отбелязахме пореден напредък при реализацията на други начинания, положихме основите и на нови.

След реставрация на съществуващите дадености, за посетителите отвори врати „Тракийският културен дом Пловдив” с Галерия, музей, библиотека съдържаща и уникално библиографско наследство.

Пред нас остана предизвикателството да възстановим и пуснем в действие мултифункционалният ни салон с дълбока сцена, оркестрина и балкон. И с великолепно съхранена акустика. Имаме желанието и отговорността да върнем отново балетното, театрално, музикално и кино изкуство на тази сцена, за ценителите.

Дружеството ни отново получи заслужени отличия в различни области. То направи поредните важни стъпки в съхранението и популяризирането на тракийското културно-историческо наследство, като вярваме, че някой ден експонираното ще намери достойното си място в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Но нека не забравяме, че от всеки един от нас зависи да изпълним със смисъл и съдържание набелязаното – това, което ни прави уникални и неповторими.

Новата 2018 година поставя пред нас следващи хоризонти, с други предизвикателства. На дневен ред са процесите визуализация, симбиоза между социални мрежи, развитие на най-високи технологии. Това е стратегията ни за развитие и за сегашните, и за бъдещите поколения и е защита срещу днешните предизвикателства.

Децентрализацията на културата е един от приоритетите на Европейските политики. Знаем, че част от нашата кауза е Развитие на Тракия в рамките на ЕС, поради което са странни и останали в миналото всякакви опити за централизация, особено на хора и мислене.

„Нека да преосмислим“ – е мотото ни за 2018–та. Чрез изкуството и културата искаме да преосмислим предизвикателствата на утрешния ден. Целта е насърчаване на устойчивото развитие и окуражаване на гражданите да живеят, работят и участват в случващото се у нас и в Европа.

Знаем, че сме постигнали не малко, знаем, че ще реализираме значимо повече. Пожелавам на всички Ви здраве,  мир и благоденствие.

С много обич,

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО,
ЩАСТЛИВА НОВА 2018 ГОДИНА!

Генерал – майор инж. Нонка Матова
Председател на Тракийско дружество „Войвода Руси Славов“

нонка матова

BulgarianEnglishRussian