Обръщение на Председателя за 2017-а

Уважаеми дами и господа,

Скъпи тракийци,

В тихата и свята нощ на Рождеството на Божия син сърцата и мислите ни отново се устремяват към следващата Нова година, към настъпващата нова епоха , към изгряващата за всеки нова надежда. В тази нощ на радостта и на надеждата бързаме и ние да направим своята равносметка и заложим новото начало.

Тракийско дружество „Войвода Руси Славов” като едно от най-големите и най- стари тракийски дружества у нас, изпраща една много наситена година, в която преодоля големи трудности, но има и уникални постижения. Положените усилия и резултатите от тях са видими.

Мотото през 2016-а бе “ „да възстановим нашият собствен тракийски модел”!

През март бе открита в Музей на националното въстание в Словакия, изложбата ни на тема „100 години от Първата световна война”. На практика Тракийско дружество „Войвода Руси Славов” затвърди международното си признание.

От септември в централната ни сграда в Пловдив, заработи музей. Установихме, че петте огромни, професионални витрини, изпълнени с уникални артефакти, не са достатъчни за темите на нематериалното тракийско културно наследство, на тракийското движение, на живота и дейността на дедите ни. Продължаваме със следващите пет витрини, във все повече оформящия се характер на тази сграда на Дружеството ни като „Национален център на тракийското изкуство и култура”.

Инвестицията , включително и модернизацията с техника, позволяваща виртуален достъп и разходка през интернет пространството, е финансирана изцяло със собствени средства на дружеството.

Ремонтирани са вече всички покривни повърхности. Извърши се модернизация и климатизация на помещения. На различен етап са още много дейности.

Сериозна промяна от настоящата година има и по отношение на сигурността в сградата. Направени бяха значителни подобрения.

Имаме намерение да възродим стари практики на Дружеството ни, да ги направим иновативни, да се повиши още повече интересът към материалното и духовно наследство на тракийци.

Благодарение на усилията и съвместната работа с ИЕФЕМ, ДАА, БАН, държава и община, Тракийско дружество „Войвода Руси Славов” затвърди тенденцията за динамично и стабилно развитие, като продължава да се превръща във все по- значим фактор.

Новата 2017 година поставя пред нас други предизвикателства.

Ще отбележим по подходящ начин 120–тата годишнина от юридическата си регистрация.

Но най-важният резултат за 2017 година ще бъде борбеният дух на членовете ни. Хората да повярват, че могат. Да видят как със своя труд и упоритост допринасят за възхода и утвърждаването на дружеството като значим фактор в българската култура и икономика. Да продължат със същия устрем да преодоляват трудностите и да превърнат “ Тракийско дружество „Войвода Руси Славов” не само в голямо дружество, но и в най-иновативното дружество в страната ни.

Нека си спомним, че чудесата се постигат с труд и зависят единствено от нас.
Поздравявам всички вас, с настъпващият Рождественски празник!

С много обич,

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО,
ЩАСТЛИВА НОВА 2017 ГОДИНА!

Генерал – майор инж. Нонка Матова
Председател на Тракийско дружество „Войвода Руси Славов“

нонка матова

Вашият коментар

BulgarianEnglishRussian