110 години от Одринската епопея

26 март е ден за помен и поклонение пред подвига на българските войни паднали край Одрин и из тракийските полета по време на Балканската война.

          На 26 март 1913 г. Втора българска армия превзема Одрин.

          Превземането на обявената за непревземаема Одринска крепост слага практически края на Балканската война от 1912 г.

           Светът е учуден от невероятния патос и възторг на българите преди и по време на Балканската война , известна в историята под името Освободителна война 1912 г.                                           Последвалият Лондонския мирен договор от 17 май 1913 г., предоставя почти цяла Тракия на запад от линията Мидия-Енос на България. Oсвободени са отново български земи, останали под чуждо държавническо управление години след Руско – турската война от 1877/78 г.,  осъществила Решението на Великите сили от Константинополската конференция 1876/77г. за възстановяване държавността на България.
           В името на идеала родната армия извършва нечувани подвизи, които завинаги ще останат в сърцата на целия народ.  Изпълнен е стремежът на тракийските българи към свобода и присъединяване към Отечеството.
           Но много скоро щастието от обединението и свободата е помрачено от трагедията на стотиците хиляди българи, които през лятото и ранната есен на 1913 г. са подложени на гонения, разорение и физическо унищожение. от навлязлата в освободените територии турска войска и башибозук. Погромът над тракийци няма аналог в новата ни история.
           Всяка година Тракийската общност отдава почит към паметта на  падналите воини при Одрин и по Тракийските полета,  към хилядите тракийски българи, прогонени от Одринска и Беломорска Тракия, намерили подслон в пределите на България , към незнайните невинни, оставили костите си в полята на Тракия.

           110 – тата годишнина от Одринската епопея Тракийско дружество „Войвода Руси Славов“ отбеляза на 23 март с тържествено честване  в своя културен дом в град Пловдив .

           На фона на химна „Ясен месец“, водещата Ели Гьорева отбеляза, че този ден е един от светите дни в българския културно-исторически календар, който обединява в редиците си потомците на тракийските българи, носещи в сърцата си  свещения завет: „Не забравяйте, но не отмъщавайте“.
           Слово, посветено на подвига на Българската армия през Балканската война, произнесе ген. Янко Янев, председател на Регионалния съвет на Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва /СОСЗР/.

            Ген. майор инж. Нонка Матова , Председател на Тракийско дружество „Войвода Руси Славов“, поздрави присъстващите за 110 – тата годишнина от Одринската епопея.

           Поздравления бяха поднесени със специалното благословение на Негово Високопреосвещенство Пловдивски Митрополит Николай от отец Еленко, от Председателя на Български съюз на тракийските организации /БСТО/ и Тракийско дружество „Димитър Маджаров“ град Кърджали инж. Яни Янев, от инж. Камен Шишманов – ВМРО, г-жа Савина Петкова, от Регионален и  Градски съвет на Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва /СОСЗР/, от Съюз на ветераните от войните, от Тракийски дружества от страната, от партниращи организации.

Госпожа Добрина Проданова, дългогодишен Председател на Търговско – промишлена камара – Пловдив, припомни простиращите се в три века – 19, 20 и 21 век взаимни  връзки, отношения и добра работа между Търговско – промишлена камара и Тракийското дружество в Пловдив, приело по-късно   името на Воеводата Руси Славов, спасил хиляди човешки животи в смутните времена след Балканската война. Удостои за качествена и резултатна организационна дейност Председателя на Дружеството ген. Нонка Матова с Почетния знак на Търговско – промишлената камара .

             Гостите и присъстващите имаха уникалната възможност да се докоснат до певческото майсторство на автентичния тракийски фолклор, поднесено от ансамбъла на секцията на Дружеството в град Куклен. 
             С овациите на мнозинството, г-жа Нонка Матова дари изпълнителките , художествения ръководител и инструменталиста, с екземпляри от книгата на Васил Стоин „ Български народни песни от Източна и Западна Тракия“.
             Тържеството завърши с общо изпълнение на тракийско хоро.

Героите от Одрин не са забравени!

Бог да прости душите на невинните.

BulgarianEnglishRussian