137 години от Освобождението на България от османско иго

Пловдивското тракийско дружество „Войвода Руси Славов”  отбеляза националния празник на Република България Трети март и 137-годишнината от Освобождението на България от османско иго.

На трети март Пловдивското тракийско дружество „Войвода Руси Славов” , както всяка година, отбеляза националния празник на Република България и 137-годишнината от Освобождението на България от османско иго.
Възпоменанието паметта на загиналите за свободата на отечеството воини и опълченци започна в 11 часа с отслужен молебен в катедралния храм “Св.Богородица” .
Тържественото честване продължи в 12 часа с поднасяне на цветя на паметника на руските воини освободители на хълма „Бунарджика” и слово , произнесено  от кмета на град Пловдив г-н Иван Тотев.

Традиционно, Пловдивското тракийско дружество „Войвода Руси Славов”  участва в строя, редом с гвардейци и по- големи батковци от клубовете „Родолюбие и „Традиция” , облечени в униформи и оръжие от времето на събитията,  със своя отряд млади тракийци, облечени в дружествените униформи, с юнашки бяло – зелени калпаци.

За пореден път се развяха знамената на Тракия.

Силният вятър развя и Дружествения флаг с лика на войводата Руси Славов, патрон на Пловдивското дружество, спасител на живота на много тракийци в бурните събития от 2013-2014 г.

От името на Съюз на тракийските дружества в България и на Тракийско дружество „Войвода Руси Славов”,  бяха поднесени венци пред паметника от две двойки млади тракийци, водени от г-н Тодор Иванов, председател на секция.

В редицата почетни гости бе Председателят на тракийското дружество „Войвода Руси Славов” ген. майор Нонка Матова, почетен жител на града.

Тържеството бе уважено от множество тракийци и жители на Пловдив.
От 13.00 часа на Централните Пловдивски гробища бе отслужена панахида за загиналите герои.

По случай Националния празник на България Трети март Тракийско дружество „Войвода Руси Славов”, със своята секция с председател г-жа Лиляна Йотова, взе участие в празненствата в китните подбалкански градове Сопот и Карлово. По този повод в залата на исторически музей Сопот бе представена експозицията на Дружеството „Освобождение”, съставена от уникални гравюри, отразяващи хода на военните действия и подписания на 3 март 1878 година в градчето Сан Стефано, предградие на Истанбул, мирен договор между Русия и Османската империя, с който се слага край на Руско-турската освободителна война (1877-1878г.) и се създава Българска държава след 500-годишно робство.

Вашият коментар

BulgarianEnglishRussian