116 години от смъртта на Капитан Петко Войвода

p1

На седми февруари всяка година отбелязваме годишнина от смъртта на Капитан Петко войвода.И тази година , на този ден Тракийско дружество „Войвода Руси Славов” взе участие в Националното поклонение на гроба на Капитан Петко Войвода в град Варна, по повод 116 години от неговата кончина и положи венец пред гроба на легендарния тракийски герой и борец за свобода и справедливост..

Героичното сърце на легендарния Капитан спира да тупти на 07. 02.1900 г. Отива си, ненавършил още 55 години, преждевременно телесно състарен и сломен от тежките побои в Ичкале, от мръсните клевети и трагичните разочарования, но оставя след себе си едно светло име, което се предава от поколение на поколение нови борци и радетели за освобождението на Родопите и Одринска Тракия.

На 12 .02. 1900 г. русенският вестник „Славянин” помества дописка от автор с псевдонима „Господов” / псевдоним на флотския деец капитан 1 ранг Константин Божков, личен приятел и биограф на Капитан Петко войвода / :

„Г-не редакторе! На 7 – ого, часа по 5 сутринта, след кратко боледуване / рак на стомаха/, се помина Капитан Петко Киряков. Умря, г-не редакторе, един от малобройните и редки войводи, с каквито майка България не отказвала да ни сдобива в трудните за нея времена, умря родопският герой, плашилото на Турската империя почти от 1862 до 1878 г. Той е бил еднакво любим и уважаван от всички султанови поданици в целия Одрински вилает от турци, гърци, помаци и българи.”

Националното поклонение на гроба на Капитан Петко Войвода по повод 116 години от неговата кончина бе организирано на 7.02.2016г. от Тракийско дружество “Капитан Петко Войвода” – Варна, със съдействието на СОСЗР, ВМС и сдружение “Миноносец Дръзки”. Заупокойна молитва отслужиха свещеници от Варненска и Великопреславска митрополия. Слова за живота и делото на Войводата – основател на Варненското тракийско дружество произнесоха: Румяна Вълчева – председател на Тракийско дружество Варна и председател на Тракийския женски съюз в България, Красимир Премянов – председател на Съюза на тракийските дружества в България и контраадмирал Митко Петев – командващ ВМС. На поклонението присъстваха кмета на Варна Иван Портних, областния управител Стоян Пасев, генералния консул на Руската федерация в гр.Варна Сергей Лукянчук, районни кметове, представители на тракийските дружества от страната и региона, политически партии и обществени организации, ученици от ОУ “Кап.Петко Войвода”- кв.Галата, много граждани и гости на града. С прочувствени стихове за Войводата изпълнени от актьора Свилен Стоянов, минута мълчание, почетен залп от членовете на сдружение “Миноносец Дръзки”, под звуците представителния духов оркестър на ВМС и военни почести на представителната рота на ВМС официалните лица, гражданите и гостите поднесоха венци и цветя в знак на преклонение пред паметта на великия българин – Капитан Петко Войвода! Тракийско дружество „Войвода Руси Славов” положи венец пред гроба на легендарния тракийски герой и борец за свобода и справедливост.

ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ!

Вашият коментар

BulgarianEnglishRussian