130 години от Съединението на България

„Народе! Часът удари и светото дело на Съединението е почнато. Няма колебания. Всякой българин е длъжен да даде ръка на общото дело.” … „Напред, Братя! Опълченци! Да изпълним клетвата си!” 

P1080515r

130 години звучат тези думи на Централното опълченско дружество в Пловдив.

130 години Денят на Съединението е повод за размисъл, единение и национално самочувствие!

На 6 септември 1885 г. българският народ извършва едно от най-големи дела в своята нова история – Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Този ден, превърнал се в символ на националното единство, е наш официален празник.

В град Пловдив, на 6 септември 2015 г., с множество мероприятия и тържествена заря проверка се отбеляза 130-годишнината от Съединението на България.

Пловдивското тракийско дружество „Войвода Руси Славов” съгласно традицията, завещана от предците – опълченци, поборници, участници в национално обединителните борби, взе дейно участие в 130-тата годишнина от Съединението на България и празник на град Пловдив.

В 10.00 часа, в катедралния храм „Света Богородица” в Пловдив, беше извършен тържествен молебен. Бяха поднесени цветя пред паметника на Захари Стоянов и на паметната плоча на майор Райчо Николов.

В 19.00часа,пред Военния клуб в Града на тепетата, където комитет „Родолюбие” представи възстановка на събитията от 1885 г., се развяха знамената на Тракия, носени от малките следовници, отрядът млади тракийци на тракийско дружество „Войвода Руси Славов”. Силният вятър развя и Дружествения флаг с лика на войводата Руси Славов, патрон на Пловдивското дружество, спасител на живота на много тракийци в бурните събития от 1913-1914 г..

Тържествената заря проверка започна в 20.30 часа на площад „Съединение” в Пловдив в присъствието на многобройни официални лица. В редицата почетни гости бе Председателят на тракийското дружество „Войвода Руси Славов” ген. майор Нонка Матова, почетен жител на града.

От името на Съюз на тракийските дружества в България и на Тракийско дружество „Войвода Руси Славов”,  бяха поднесени венци пред паметника на Съединението от две двойки млади тракийци, водени от г-н Тодор Иванов, председател на секция.

P1080535r

Вашият коментар

BulgarianEnglishRussian