Тракийско дружество “Войвода Руси Славов” Пловдив отбеляза Деня на Тракия

P1070605

По традиция на 26 март 2015 г., Тракийско дружество „Войвода Руси Славов” отбеляза „Ден на Тракия”, денят на превземане на обявената за „непревземаема”, Одринска крепост, във Военен клуб – Пловдив. С указ на Президента на Република България, от 2006г., този ден е обявен за Ден от календара на националните празници на страната ни.

Общобългарският празник, честван от всички тракийци, ведно с българските патриоти, с доблестното офицерство и с Българската православна църква, започна с посрещане на националния флаг и знамената на Тракийската организация в България, носени от юношески знаменен отряд на Тракийско дружество „Войвода Руси Славов” .

Армейски оркестър изпълни „Химн на Република България” и ”Велик е нашият войник”. Химнът на Странджа „Ясен месец” прозвуча в изпълнение на Национален Ансамбъл „Тракия”.

Почетни гости на тържеството бяха г-н Ехиязар Узунян, почетен консул на Република Армения в България, Д-р Ахавни Кеворкян, съветник по културата към почетното консулство на Република Армения в Пловдив, Проф. Д-р Даниела Дженева, зам. Ректор на Академия за Музикално, Танцово и Изобразително Изкуство, заместник Председател. на Общински съвет и Председател на комисия по култура- Пловдив , Директор на Национален Ансамбъл Тракия.

Председателят на Дружеството, ген. Нонка Матова прочете поздравителен адрес от Председателя на СТДБ г-н Красимир Премянов и поздрави членовете на Организацията, доблестното воинство, честващо на този ден Празника на Втора Българска Армия и всички гости и присъстващи с Празника „Ден на Тракия” .

Приветствия бяха поднесени от проф. Каканаков, Председател на Регионален академичен център – БАН, инж. Камен Шишманов – заместник Председател на Общински съвет Пловдив, бриг. генерал Янко Янев – председател на Областен съвет на СОСЗР – Пловдив.

По повод 100 годишнината от юридическата регистрация на Тракийско Дружество „Войвода Руси Славов” и 90 години от юридическата регистрация на Младежко Тракийско Дружество „Бело морец” в Пловдив , с Почетна грамота и дарение на оригинал от книгата на Васил Стоин – БЪЛГАРСКИ НАРОДНИ ПЕСНИ ОТ ИЗТОЧНА И ЗАПАДНА ТРАКИЯ – издание на Тракийски Научен Институт –1939 година бе удостоена Академия за Музикално Танцово и Изобразително Изкуство.

С Почетна грамота за дългогодишна партньорска дейност бе награден Национален ансамбъл „Тракия”.

Наградите бяха връчени от ген. Нонка Матова – Председател на Тракийско Дружество „Войвода Руси Славов”.

Празненството продължи с изпълнения на Певческа фолклорна група секция Куклен, с ръководител Илка Димитрова и Певческа фолклорна група,,Китка” – секция Браниполе с ръководител Златка Иванова и корепетитор Гинка Топузлиева.

Кулминация в честването бе специалното празнично изпълнение на Национален ансамбъл „Тракия”, с xудожествен ръководител професор Даниела Дженева.

Вашият коментар

BulgarianEnglishRussian