28 май – патронен празник

На 28 май Тракийско Дружество “Войвода Руси Славов”, колективен член на СТДБ, проведе втората част от своя патронен празник , свързан с отбелязване паметта на Войводата, под знака на юбилейното честване на 100 години от Балканската война, 110 години от Илинденско – Преображенското въстание и възпоменание на 100 години от разорението на тракийските българи . Честването се състоя в сградата на Дружеството, Дом «Тракия», в гр.Пловдив, ул. ”Димитър Талев” № 49.

Руси Славов - паметник

Празненството започна с детски спортен празник, свързан с много смях и емоции от изпълнените спортни игри. Участниците бяха наградени с предметни награди, а отборите – победители в оспорвания финал – и с футболна и баскетболна топки. Публиката аплодираше, а най – доволни от наградите и победното участие бяха учениците и учителите от основно училище „Кирил и Методий” Браниполе .

 
Доброто настроение продължи с откриване и разглеждане на музейна експозиция, разположена в централно фоайе – втори етаж в сградата на Дружеството . Тя бе открита от председателя на Дружеството ген. Нонка Матова. В емоционално, изпълнено с много данни слово, председателят на Регионалния съюз на офицерите от запаса и резерва ген. Янев обрисува станалите през Балканската война събития. Разказа и за погрома и извършените насилия над тракийските българи след Лондонския мирен договор и изтеглянето на българските войски от Източна и Западна Тракия. От многото оригинални снимки той показа и подчерта отговорността и ентусиазма на гражданите и военните, на техните семейства за участие и разрешаване на събитията. Направи сравнение между красотата и качеството на униформите и въоръжението на Българската армия в началото на 20 век и тази от днешните дни. Особено внимание обърна на участието във военните събития на формирания от доброволци спортен легион с командир Луи Айер. Отбеляза интересни факти, свързани с пленения от спортистите в направление Момчилград, Явер паша, както и случилото се до предаване сабята на пленения паша на българския генерал, командващ това направление.

 
Госпожа Розалина Георгиева, от Регионален етнографски музей оцени сбирката и красотата и багрите на тракийските облекла и предмети.

 
Професор Анастас Славчев от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство разказа за музикалната и танцова култура, свързана с тракийския фолклор, за възникването и историята на ансамбъл „Тракия”, за музикалните инструменти, част от сбирката. Поздравления бяха поднесени и за професионално изпълнената зала за танцово изкуство. Председателят на Дружеството госпожа Нонка Матова пое ангажимент да бъде предоставен в дар на Академията оригинален образец от уникалния сборник „Тракийски фолклор” на Васил Стоин, издание от тридесетте години на 20 век на Тракийски научен институт.

 
Специални поздравления бяха поднесени от общинския съветник госпожа Гичка Карнева.

 
По стар български обичай и традиция празненството завърши с коктейл в ново ремонтирания зимен ресторант в сградата на Дружеството.

Вашият коментар

BulgarianEnglishRussian