Тракийско дружество „Войвода Руси Славов“ се поклони пред загиналите за Освобождението на България

     На Трети март ( 19 февруари по стар стил), деня, в който бе подписан Санстефанският мирен договор, България е върната на политическата карта на Европа, откъдето отсъства цели 5 века. Без тази дата нямаше да има нито Съединение на Княжество България с Източна Румелия, нито обявяване на България за независима държава.

     Основното събитие е освободителната за българския народ Руско – турска война.

     В тези пет века османско робство, в гонитба на националния идеал за възстановяване на Българската държавност, има въстания, войни, има жертви на българите в борбите за национално освобождение и обединение в единна Българска държава.

     Вдигнатото от българите Априлско въстание и последвалите кланета над българското население, предизвикват европейското обществено мнение, като Константинополската конференция на Великите сили /1876/1877 г/ решава да бъде възстановена държавността на България. Единствена Русия се намесва, като под натиска на руската общественост, Българските диаспори, Московският славянски комитет, Николаевските училища, на император Александър II се налага да спасява православните братя и обяви война на Турция. Без тази война нямаше да има Освобождение.

     На последвалият Берлински конгрес на Великите сили / Турция, Русия, Германия, Великобритания, Австро-Унгария, Франция, Италия/, по искане на Великобритания и Австро-Унгария, орязват границите на България, като я разпокъсват на 5 части и не позволяват създаването на голяма Българска държава.

     Последват нови въстания, борби и войни в името на националния идеал за освобождение и обединение на българския народ.

На церемонията по повод 145 години от Освобождението на България от османско робство на Трети март – националния празник на България, Тракийско Дружество „Войвода Руси Славов“  за пореден път положи своя венец пред паметника на загиналите за свободата на България руски освободители и български опълченци, издигащ се на хълма Бунарджик в Пловдив.

Почит към загиналите за освобождението на българския народ и възстановяване на българската държавност, поднесоха Председателят на Дружеството ген. майор Нонка Матова, венценосците Кирил Мавров и Борис Лозанов, членове и симпатизанти на дружеството – потомци на участвалите във въстанията, борбите и войните за национално освобождение и обединение на българския народ, множество граждани.

Може да разгледате и оригиналния договор от Константинополската конференция /декември1876 – януари1877/, в който великите сили се съгласяват да възстановят държавността на България.


Оригинални графики за Руско-Турската война може да видите в Галерията

Договор от Константинополската конференция 1876-1877
BulgarianEnglishRussian